Solariuminin riskit

Solariumin käyttö on monille tuttu tapa saada päivettynyttä ihoa ympäri vuoden. Vaikka solariumin käytöstä voi olla hyötyä ihon väriä ja D-vitamiinitasoa ajatellen, on myös tärkeää tietää sen riskit.

Yksi suurimmista riskeistä solariumin käytössä on ihosyöpäriskin kasvaminen. Solariumin UV-säteily aiheuttaa ihosolujen vaurioita, jotka voivat johtaa ihosyövän kehittymiseen. Erityisesti nuoret, joilla on paljon solariumin käyttöä, ovat alttiita tämän riskin kasvulle. Tämän lisäksi solariumin käyttö voi aiheuttaa muita iho-ongelmia, kuten ruskettumisjälkiä, pigmenttiläiskiä, ihon ennenaikaista vanhenemista ja jopa vakavia palovammoja.

Solariumin käyttöön liittyy myös riskejä silmille. Solariumin UV-säteily voi vaurioittaa silmän sarveiskalvoa, linssiä ja verkkokalvoa, mikä voi johtaa näön heikkenemiseen tai jopa sokeutumiseen. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää asianmukaisia silmäsuojaimia solariumissa käydessä.

Lisäksi solariumin käyttö voi olla riski terveydelle yleisesti. UV-säteily voi vahingoittaa immuunijärjestelmää ja altistaa ihon infektioille. Solariumin käytön on myös havaittu lisäävän riskiä ihosairauksiin, kuten psoriasikseen ja lupukseen.

Solariumin käytön riskit eivät rajoitu vain fyysiseen terveyteen. Solariumin käytöstä voi tulla myös henkinen riippuvuus, joka voi johtaa huonoon itsetuntoon ja masennukseen, jos solariumin käyttöä ei voi välttää.

Jotta voitaisiin minimoida solariumin käytön riskit, on suositeltavaa välttää solariumin käyttöä kokonaan. Jos kuitenkin haluaa käyttää solariumia, on tärkeää käyttää asianmukaisia silmäsuojaimia ja välttää liian pitkiä solarium-istuntoja. Solariumin käyttöä tulisi myös välttää, jos on herkkä iho tai jos kärsii ihosairauksista.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että aurinkosuojavoiteen käyttö on aina suositeltavaa auringon UV-säteilyltä suojautumiseksi.