Solarium ja D-vitamiinin puute

Solariumin käyttö on yleinen tapa saada rusketus ympäri vuoden. On kuitenkin spekuloitu, että solariumin käytön myötä keho voisi tuottaa myös D-vitamiinia, joka on tärkeä ravintoaine luuston terveydelle. Mutta onko solariumin käyttö todella tehokas tapa vähentää D-vitamiinin puutetta?

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine, jota saadaan yleensä auringonvalosta, ruoasta tai ravintolisistä. Ihminen pystyy itse tuottamaan D-vitamiinia, kun iho altistuu auringon UV-säteilylle. Tämä prosessi on kuitenkin riippuvainen monesta tekijästä, kuten vuodenajasta, sijainnista, ihotyypistä ja auringon UV-indeksistä. Tästä syystä D-vitamiinin puute on yleistä varsinkin pohjoisilla leveysasteilla.

Solariumin käytön vaikutuksia D-vitamiinin tuotantoon on tutkittu jonkin verran. Tutkimuksissa on havaittu, että solariumin käyttö voi lisätä D-vitamiinin tuotantoa ihossa samalla tavalla kuin auringonvalo. Tämä johtuu siitä, että solariumin lamput tuottavat UV-säteilyä, joka stimuloi D-vitamiinin tuotantoa ihossa.

Kuitenkin solariumin käytön ja D-vitamiinin tuotannon yhteydestä ei ole vielä riittävästi tietoa. D-vitamiinin tuotanto ihossa on monimutkainen prosessi, joka riippuu monesta tekijästä, kuten UV-säteilyn määrästä ja ihotyypistä. Lisäksi solariumin UV-säteilyn määrä ja laatu voi vaihdella, joten solariumin käytön vaikutukset D-vitamiinin tuotantoon vaihtelevat suuresti.

Vaikka solariumin käytöllä voikin olla positiivisia vaikutuksia D-vitamiinin tuotantoon, solariumin käyttö ei ole suositeltavaa D-vitamiinin lähteenä. Solariumin käyttö voi aiheuttaa monia haittoja, kuten ihon ennenaikaista vanhenemista, ihosyöpäriskin lisääntymistä ja silmävaurioita. Lisäksi D-vitamiinin saannin kannalta on tärkeää huomioida myös muita ravintolähteitä ja tarvittaessa käyttää ravintolisiä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että solariumin käyttö voi lisätä D-vitamiinin tuotantoa ihossa, mutta sen vaikutuksia ei ole vielä täysin selvitetty.