Mitä tarkoittaa UVB- ja UVA-säteily?

Auringonvalo sisältää kaksi erilaista säteilytyyppiä, UVB- ja UVA-säteilyä. Näiden kahden säteilyn ero on niiden aallonpituudessa ja vaikutuksissa ihmiskehoon.

UVB-säteilyllä on lyhyempi aallonpituus kuin UVA-säteilyllä. Se ei pysty tunkeutumaan syvemmälle ihoon, vaan vaikuttaa lähinnä ihon pinnallisissa kerroksissa. UVB-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä ja sen voimakkuus vaihtelee vuodenaikojen ja sijainnin mukaan. Tämä säteilytyyppi on vastuussa suurimmasta osasta ihon palamisesta ja sen uskotaan olevan tärkein syy melanooman syntyyn.

UVA-säteilyllä on pidempi aallonpituus kuin UVB-säteilyllä ja se pystyy tunkeutumaan syvemmälle ihoon. Se on voimakkaimmillaan auringonlaskun aikoihin ja sen määrä on melko vakio ympäri vuoden. UVA-säteily ei aiheuta palamista, mutta se vaikuttaa ihoon pitkäkestoisesti ja on osaltaan vastuussa ihon vanhenemisesta.

Molemmat säteilyt voivat vahingoittaa ihon DNA:ta ja aiheuttaa mutaatioita. UVB-säteily voi aiheuttaa solukuoleman ja UVB-säteily solujen muutoksia. Vaikutukset voivat olla nopeita tai hitaita, mutta molemmat säteilyt voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita ihossa.

Suojautuminen auringon UV-säteilyltä on tärkeää. Tämä voidaan tehdä käyttämällä aurinkovoidetta, joka suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä. Aurinkovoidetta tulee käyttää riittävä määrä ja sitä tulee lisätä säännöllisesti. Lisäksi kannattaa käyttää aurinkolaseja, hattua ja muita suojavaatteita.

Solariumin altistaa ihon voimakkaalle UV-säteilylle. Solariumin käyttöä pidetään yhtenä suurimmista riskitekijöistä melanooman synnyssä. Ihon vaurioituminen auringon UV-säteilyltä voi myös aiheuttaa muita sairauksia, kuten aktiinisen keratoosin ja aurinkokeratoosin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että UVB- ja UVA-säteilyillä on erilaisia vaikutuksia ihmisen ihoon. Suojautuminen auringon UV-säteilyltä on tärkeää.