Onko solariumin käyttö terveellistä?

Solariumin käyttö on ollut viime vuosikymmeninä kiistelty aihe terveyden näkökulmasta. Solariumin käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa kauneusihanteiden vuoksi, mutta onko solariumin käyttö terveellistä?

Solariumissa käytettävä UV-säteily voi aiheuttaa ihon palamista, ihon ennenaikaista ikääntymistä sekä ihosyövän riskin kasvua. Erityisesti alle 18-vuotiaille solariumin käyttöä ei suositella lainkaan, sillä nuoren iho on herkempi UV-säteilylle. Solariumin käyttö voi myös aiheuttaa silmien ärsytystä ja kuivumista.

D-vitamiinin tuotantoa voidaan lisätä solariumin avulla, mutta tämä ei ole suositeltavaa tapaa saada tarvittava määrä D-vitamiinia. D-vitamiinia voi saada turvallisesti ruokavaliosta ja auringonvalosta kohtuullisesti.

Vaikka solariumin käyttöä ei suositella, on tärkeää muistaa, että auringon UV-säteilyllä on myös terveyshyötyjä. Auringonvalo lisää D-vitamiinin tuotantoa ja parantaa mielialaa. On tärkeää suojata iho auringolta aurinkovoiteilla ja vaatteilla, jotta vältetään ihon palaminen ja ihosyövän riskin kasvu.

Solariumin käytön terveysriskit ovat suuremmat ihmisillä, jotka käyttävät solariumia säännöllisesti ja pitkään. Solariumin käytön turvallisuuden kannalta on tärkeää käyttää laadukkaita laitteita, joita huolletaan säännöllisesti ja käyttää suojalaseja ja -laitteita.

Yhteenvetona voidaan todeta, että solariumin käyttö ei ole terveellistä. Solariumin käyttöä ei suositella lainkaan alle 18-vuotiaille, eikä säännöllinen solariumin käyttö ole suositeltavaa terveyden kannalta. On tärkeää suojata iho auringolta ja käyttää aurinkovoiteita ja suojalaseja ulkoillessa. D-vitamiinin saa parhaiten ruokavaliosta ja kohtuullisesta auringonvalosta.